Seksueel misbruikt?


Neem je autonomie terug na seksueel misbruik (voor vrouwen)

Seksueel misbruik is een grote inbreuk op je autonomie. Wanneer het je overkomt wordt er op alle niveaus - fysiek, emotioneel, geestelijk en spiritueel - over je grenzen gegaan. Dat kan gaan van ongewenste intieme aanrakingen tot het binnendringen in je lichaam. Waar dat ook gebeurt, thuis in gezin of familie, bij de sport- of muziekvereniging of op school, je voelt je machteloos in een (te) overweldigende situatie.
Wat je dan nodig hebt is iemand die er voor je is zodat je je gevoelens kunt ontladen. Soms wordt dat door de dader tegengehouden (ons geheimpje), soms is er niemand voor je (emotioneel niet-beschikbare ouders, geen andere vertrouwenspersoon). In dat geval zwijg je en/of verdring je het misbruik.

De consequenties van seksueel misbruik omvatten alle facetten van je leven: je gezondheid, je gevoelens, je denken en overtuigingen, relaties, werk en zingeving in je leven.
Symptomen zijn dissociatie (geen contact meer hebben met je gevoel en lichaam, wel vaak anderen/prikkels van buitenaf voelen), posttraumatische stress, angst, een negatief zelfbeeld, schuldgevoelens, schaamte, gevoelens van hopeloosheid en wanhoop, seksuele problemen, angstaanvallen, wantrouwen, relatieproblemen en eenzaamheid.

Ergens in je leven loop je vast. Dat kan door een triggerende gebeurtenis zijn of je voelt van binnen uit dat je niet meer op deze manier verder kunt. Het is tijd om te helen, terug te gaan naar je authentieke en autonome zelf.
Helen van seksueel misbruik is een indringend proces. Je kunt dit niet alleen. Het kost tijd en hulp om alles aan te gaan. In en met jezelf. Van het omgaan met herbelevingen tot het zien en voelen van de weggestopte gevoelens van het misbruik en de situatie waarin dit kon gebeuren.

In mijn eigen verwerkingstraject heb ik herkenning en helaas vaak ook erkenning (van niet-ervaringsdeskundige therapeuten) gemist. Daarom startte ik een groep waarin vrouwen die in hun jeugd seksueel misbruik hebben meegemaakt maandelijks bij elkaar komen om aan elkaar en met elkaar te helen.
Het programma gaat verder dan praten, verder dan het delen van je verhaal. Werkelijke heling vraagt om weer te gaan voelen. De gevoelens van het misbruikte kind in jou te zelf erkennen. Als er plek is voor die gevoelens, is er ook plek voor dit kind, dat deel uitmaakt van jouw geschiedenis. De gebeurtenissen hebben je gevormd tot wie je nu bent.

In deze serie bijeenkomsten ontdek je hoe breed de impact van seksueel misbruik op je leven is, leer je om te gaan met herbelevingen, met dissociatie en andere symptomen. Ontdek je vanuit welke onveiligheid in je vroege jeugd seksueel misbruik kan ontstaan. Èn je gaat voelen wat er nodig is in het 'NU'. Je gaat handelen naar dat gevoel. Niet meer een 'nee' voelen die toch een 'ja' wordt. Zodat je voor jezelf veilig wordt.
Daarmee neem je je autonomie terug, neem je het stuur van je eigen leven weer in handen. Je zet stappen naar het weer Heel worden, naar jezelf terugvinden daar waar je jezelf kwijt geraakt bent.

Het is een doorlopende groep. Je schrijft je per cyclus in. Na elke cyclus kun je uitstromen en bij een nieuwe instromen.

Doelgroep

Iedereen die op welke wijze dan ook met seksueel misbruik in hun jeugd te maken heeft gehad, op welke wijze dan ook. Dit betekent dat je welkom bent als:
- je fysiek seksueel misbruikt bent
- denkt dat je seksueel misbruikt bent, omdat je diverse symptomen vertoont, bijv. dromen, beelden
- als je twijfelt of je terug gekomen verdrongen herinneringen wel waar zijn
- als je alle zeilen hebt moeten bijzetten om daadwerkelijk fysiek seksueel misbruik te voorkomen (wat betekent dat je in de energie wel degelijk seksueel misbruik hebt ervaren)
- als je je op enige andere wijze aangesproken voelt (neem dan zeker even contact op)

Over Inge en haar werkwijze

Ik ben in mijn jeugd jarenlang seksueel misbruikt door mijn vader. Mijn moeder is emotioneel niet beschikbaar; ik kan voor mijn gevoel nergens terecht. Tijdens het misbruik dissocieer ik en ik verdring de gebeurtenissen. Ik voel me anders dan anderen, weet niet waarom, maar ervaar een grote eenzaamheid.
Tijdens mijn eerste zwangerschap komen de nachtmerries die ik als kind had terug. Ik kan ze niet plaatsen. Het duurt daarna nog een paar jaar totdat ik herbelevingen krijg en werkelijk erken wat er gebeurd is in mijn jeugd.
In een jarenlang traject verwerk ik mijn verleden. Zowel het seksueel misbruik als de gezinsomstandigheden waarin dit heeft kunnen gebeuren. Ik doe opleidingen tot therapeut, onder meer tot traumatherapeut met behulp van interactieve zelfresonanties. Nu ben ik zo ver, sta ik stevig genoeg, om ook slachtoffers van seksueel misbruik in een groep te begeleiden. Bied ik aan wat ik zelf zo gemist heb in mijn verwerkingsproces.

Als ervaringsdeskundig therapeut kan ik je meer bieden dan een 'gewone' therapeut. Door mijn verwerkte ervaringen kan ik op een gevoelsmatige laag bij je aanwezig zijn en blijven, wat er in jou ook gebeurt. Begrijp ik beter waar je mee te dealen hebt en herken en erken ik jouw gevoelens gemakkelijker. Dit biedt een 'holding space' voor jou; een veilige ruimte waarin jij veilig kunt voelen wat er te voelen is.

Ik werk veel met energiewerk, geleide meditaties, lichaamswerk en ademen, opstellingen, muziek en kleur. ik weet snel door te dringen naar de gevoelslagen. Daarnaast is er ook volop ruimte voor rust en stilte, zodat dat wat er in jou gebeurt ook geïntegreerd kan worden.

Specificaties:

  • Data najaar 2019: 26 september, 24 oktober, 21 november, 19 december
  • Data voorjaar 2020: 14 februari, 13 maart, 17 april, 15 mei
  • tijden: van 10.00 - 16.30 uur, inloop vanaf 9.30 uur
  • locatie: Amaliastein 71, 4133 HB  Vianen
  • investering: 380,00 euro (is de prijs een probleem? Neem contact op dan kijken we wat de mogelijkheden zijn)
  • annulering: tot 1 week voorafgaand aan de eerste bijeenkomst kostenloos, daarna ben je het hele bedrag verschuldigd. Na aanvang vindt geen restitutie plaats.
  • Er is koffie en thee met iets lekkers en soep voor bij de lunch. Verder neemt iedereen een hapje mee voor een gezamenlijke lunch (potluck)
  • aantal deelnemers: minimaal 3, maximaal 6.

clouds

Schrijf je in voor deze cursus

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van veranderingen binnen cursussen en meer.

Vul hieronder uw email adres in en ontvang maandelijks een nieuwsbrief met updates over curussen en meer.

* indicates required