Het mystieke in het alledaagse


serie workshops

Een training over het ervaren van de grootsheid, het heilige van het leven, in het kleine van het alledaagse. Door het eren van het alledaagse raakt je dagelijkse leven vol magie en creatiekracht.

Je ziel is de essentie van wie je bent. Je ziel is intrinsiek heilig. Deze kern, dit innerlijk, is vaak verborgen onder je ego, dat de uitstraling van je ziel belemmert. Je ego, dat je hart heeft gesloten om je te beschermen tegen (nog meer) pijnlijke ervaringen.
Het is de opdracht van de mens om de woorden 'geschapen naar het beeld en de gelijkenis van God' waar te maken. Dat vraagt van je om je aangeboren heilige puurheid te ontdekken en te leven, om je hart weer te openen, en je ego ten dienste te stellen van je Goddelijke, heilige zelf.

Dat is waar deze jaartraining over gaat: 'jezelf heiligen'. Heel praktisch ingepast in de uitdagingen die je in je dagelijkse leven tegenkomt. Want het is het leven zelf, met al z'n uitdagingen - klein en groot, dat je laat groeien. Het leven geeft je de mogelijkheid jezelf te initiëren in een open, gevoelig en ingewijd innerlijk leven.
Het gereedschap daarvoor is je vrije wil. Je maakt je keuze op de grens tussen de krachten van je zuivere heilige ziel en de krachten van je ego (dat vaak gericht is op persoonlijke en wereldse verlangens). Als je kiest om hier in het aardse, in het materiële, in tijd en ruimte, je ziel tot heelheid en heiligheid te brengen, ervaar je steeds vaker magie in en grootsheid van je dagelijkse leven.

 

Werkwijze

Elke maand is er een workshop rond een thema. De dagen beginnen met een geleide meditatie, waardoor je kunt landen. Daarna volgt een deelronde, waarin jij jouw (dagelijkse) uitdagingen, ervaringen, ideeën en gevoelens mag delen. Verder is de dag gevuld met oefeningen in kleinere groepjes en met een collectieve groepsopstelling. Je gaat ervaren, voelen en bewust worden; je ontdekt nieuwe keuzemogelijkheden. Je dagelijks handelen gaat veranderen, waardoor je steeds meer thuis kunt komen in het heilige Goddelijke.

 

De opbouw van de jaartraining

Dag 1: nederigheid - 25 september 2020

Nederigheid gaat over het innemen van je gerechtvaardigde ruimte in relatie tot anderen. Daarbij zijn een gezonde eigenwaarde, innerlijke liefde en zelfrespect van belang: een eerlijke inschatting van wie je bent.
Deze dag gaat over uitgebalanceerde zelfkennis als basis voor je relatie tot anderen.

Dag 2: Gelijkmoedigheid en Geduld - 23 oktober 2020

Gelijkmoedigheid maakt je minder afhankelijk van de waardering, intenties en acties van anderen of het leven; het geeft je innerlijke balans in de uitdagingen in je leven.
Geduld helpt je om door moeilijke omstandigheden heen te komen als je geen mogelijkheden hebt een situatie (direct) op te lossen. Geduld maakt het mogelijk de last van de situatie te dragen door te verdragen en te tolereren.
Deze dag brengt je het nemen van verantwoordelijkheid voor en de regie over hoe jij de uitdagingen in je eigen leven ervaart.

Dag 3: Dankbaarheid - 20 november 2020

Dankbaarheid is het goede herkennen, ook in moeilijke situaties. Wanneer je je op de tekortkomingen in het leven richt, is er eindeloze ontevredenheid. Een dankbaar hart daarentegen, richt zich op bronnen die je hebt, niet op wat je tekortkomt.
Deze dag laat je dankbaarheid als levende werkelijkheid in je hart ervaren.

Dag 4: Eer en compassie - 18 december 2020

In het eren van van jezelf en de ander, zie je de ziel die intrinsiek heilig is, ondanks daden waar je kritisch over bent en fouten en tekortkomingen die je veroordeelt.
Compassie gaat over dichtbij staan, voelen wat de ander voelt. Het verbindt je zodanig met de innerlijke ervaring van een ander dat je de ander niet langer ziet als afgescheiden van jou.
Deze dag laat je voelen dat jijzelf en de ander in essentie heilig zijn.

Dag 5: Ordening - 29 januari 2021

Ordening creëert innerlijke richting en brengt je in je centrum. Het gaat over het vinden van de middenweg tussen chaos en teveel structuur. Ordening brengt overeenstemming tussen je persoonlijke wil en je Goddelijke wil.
Deze dag brengt je op één lijn met je Goddelijke wil.

Dag 6: Eenvoud en Vertrouwen - 26 februari 2021

Eenvoud gaat over 'tevreden met mijn deel', het ontdekken wat werkelijk waardevol is. Eenvoud gaat ook over vertrouwen. Vertrouwen dat je wordt voorzien van precies dat wat je nodig hebt (zowel liefde als tegenslagen). Vertrouwen geeft je het vermogen te handelen vanuit een plek zonder angst.
Deze dag brengt je de eenvoud van het leven te zien en aanvaarden, met meer vertrouwen te leven.

Dag 7: Enthousiasme - 26 maart 2021

Je hart is van nature gepassioneerd en heeft energie. Enthousiasme gaat om de juiste positieve en gebalanceerde actie, vol gas, op het moment dat beschouwing, overweging en beslissing je op het juiste spoor hebben gebracht.
Deze dag maakt je bewust van waar je energie lekt en brengt je passie voor je leven.

Dag 8: Waarheid - 23 april 2021

Waarheid heeft betrekking op het zuiver bezien van een situatie waar je zelf ook deel van uitmaakt. Je hart is kritisch, onderscheidend, wijs en daarmee een goed kompas.
Deze dag brengt je in jouw wijze hart om je eigen waarheid te voelen en je de weg te wijzen in je dagelijkse leven, waarin soms geen zwart-wit antwoorden bestaan.

Dag 9: Stilte - 21 mei 2021

De ziel heeft stilte nodig. Wanneer je regelmatig een stap terug doet, borrelen mogelijkheden, inzichten en opvattingen op.
Woorden kunnen zowel helend als vernietigend zijn. Een wijs mens weet wat, wanneer te zeggen en wanneer stil te blijven.
Deze dag brengt je naast stilte in je spreken ook contemplatieve stilte.

Dag 10: Yirah - 18 juni 2021

Yirah is het Hebreeuwse woord voor een ervaring die zowel angst als ontzag opwekt. Door welk gevoel laat jij je leiden? Ontzag brengt je in verbinding met het mysterie van de hele werkelijkheid.
Deze dag brengt je bij de omslag van angst naar ontzag, waardoor je de tekenen van het Goddelijke waarneemt in je dagelijkse leven. Dat brengt je de magie en grootsheid van jouw leven.

 

Praktisch

  • data: 25 september, 23 oktober, 20 november, 18 december 2020, 29 januari, 26 februari, 26 maart, 23 april, 21 mei en 18 juni 2021
  • tijden: van 10.00-17.00 uur, inloop vanaf 9.30 uur
  • locatie: Amaliastein 71, 4133 HB Vianen (mogelijk wordt een andere, grotere locatie gezocht)
  • investering: € 105,00 per losse dag of € 945,00 voor de gehele jaartraining (1 dag gratis)
  • annuleren: bij losse workshopdagen tot 1 week van tevoren kosteloos, voor de gehele jaartraining tot 2 weken voorafgaand aan de eerste dag kosteloos
  • lunch en drankjes: iedere deelnemer maakt een bijdrage voor de gezamenlijke lunch (potluck), ik zorg voor koffie en thee met iets lekkers en voor de soep bij de lunch
  • minimaal 4 deelnemers

zonsondergang Hawaii

Schrijf je in voor deze cursus

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van veranderingen binnen cursussen en meer.

Vul hieronder uw email adres in en ontvang maandelijks een nieuwsbrief met updates over curussen en meer.

* indicates required